Saturday, 19 April 2008

The Kris-wielding issue: a contributing factor for BN poor performance - Khairy


Update: The Keris not main factor for reduced in support - Hishammuddin

Earlier story:
Umno deputy chief Khairy Jamaluddin admitted that the issue of "keris-wielding" was among the factors why Umno and Barisan Nasional(BN) lost support among the voters in the March 8 polls.

However, he dismiseed the notion that it was the MAIN factor why voters, especially the non-Malays, didn’t support the BN candidates.

“We need to study and analyse the issue with an open mind," said Khairy, who is also the MP for Rembau.

He was speaking to reporters at a "retreat" for Barisan Nasional Members at a local hotel here yesterday.

Malaysiakini has the story:


Naib ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin hari ini mengakui bahawa isu keris menjadi satu daripada beberapa punca sokongan kepada BN merosot dalam pilihanraya umum 8 Mac.

Beliau bagaimanapun menolak tanggapan bahawa isu keris menjadi punca utama pengundi, khususnya bukan Melayu, tidak menyokong ramai calon BN dalam pilihanraya umum tersebut.

"Kita perlu mengkaji dan berfikir untuk melihat isu keris ini secara terbuka," kata Khairy, yang juga ahli parlimen Rembau. Beliau berkata demikian ketika ditemui media di "retreat" ahli-ahli parlimen BN di sebuah hotel terkemuka di Kuala Lumpur hari ini.

Kelmarin dua akhbar bawah Kumpulan NSTP, yang dikaitkan dengan Khairy,Berita Harian dan New Straits Times menyalahkan ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein kerana menghunus keris 'Panca Warisan' selama tiga tahun berturut-turut mulai 2005.

Bagaimanapun, kata Khairy, beliau tidak pasti sama ada isu keris tersebut akan di bawa ke perhimpunan agung Pemuda Umno hujung tahun ini.

"Saya juga tidak tahu sama ada isu keris ini akan dibangkitkan dalam mesyuarat exco pergerakan Pemuda Umno," tambah Khairy.

Beliau berkata, pada keseluruhannya, isu keris merupakan salah satu punca sokongan kepada BN berkurangan dalam pilihanraya umum ke-12.

"Kita perlu kenal pasti sebab-sebab timbul isu keris," tambahnya.

Isu keris menjadi polemik besar selepas Astro membuat siaran langsung perhimpunan agung Umno pada 2006 sewaktu 'Panca Warisan' diarak masuk ke dewan dan kemudiannya dihunus dan dikucup oleh Hishammuddin. click
here for more...

(Now see what happens when you play around with the keris? Padan muka - keris sudah makan diri sendiri. It's a bitter lesson to be learnt. Let's hope keris-wielding Hisham wont do the honour this time around if he knows what's good for the movement.)

16 comments:

Valisa said...

Khairy raised the issue himself when he said this *Beliau juga mengingatkan bahawa sesiapa yang tidak berani menghunus dan menjulang Keris Panca Warisan adalah pengkhianat kepada Melayu dan Umno.*
enough said.

Valisa said...

BTW Kak Ton,
I love it that you can just say *padan muka* hahaha!!! Padan muka all of them indeed!

Anonymous said...

Itu-lah Pemuda Umno. Nak berlagak macam pahlawan setakat menghurus keris yang berkarat. Akhirnya tertikam badan sendiri.

Orang tua-tua kata terlajak perahu boleh di tarik, terlajak kata (dan berlagak sombong) - ini jadinya.

Betul tu. Padan muka!

sesat said...

A classic example of "senjata makan tuan"?

The Ancient Mariner said...

Hishamuddin has denied this.

"Tak mungkin naib ketua saya boleh menyatakan sedemikian kerana dia sentiasa ada bersama-sama dengan saya," he said.

Eh? KJ duduk bawah ketiak dia 24 jam ke?

Anonymous said...

The problem, honestly, about this so-called 'Keris waving' is just among the non-malay. Even that, not all non-malay voters did care or see it as an issue.

The one making all the fusses, and creating oceans upon it, were politicians. But they did it extremely well, putting fears onto others, where it was none to begin with.

Majority malays, dont see it as an issue. We dont hear the malays talking much about it.

Keris waving is and never was as danger as racist agendas and of hidden intents, well kept...well played by certain quarters of politicians in a political party, of you know who and what.

Dhahran Sea said...

Oxbridge a**h***! He's trying to detract from the REAL ISSUE again, just like his FIL! Its HIM & AAB who are the REAL REASONS why a lot of people got p****-off with BN. Who is he trying to fool this time? Inilah Melayu tak tahu malu!

Dhahran Sea said...

By the way, Kak Maria, really respect your stand & courage to voice out "padan muka" without hesitation on your own blog (on a number of occassions & issues, I noticed)... you seem to have Pak Samad's 'rebel' DNA lah! Of course Nuraina has it too, but maybe a bit more of the 'diplomatic' DNA?

malaysianpolitics said...

Dear kak

Now Hishammuddin has denied that Khairy would ever say that. I wonder if he's actually asked Khairy about this.
Maybe the papers should go ask Khairy now on his take on what Hisham said. Would Khairy deny saying what he said as well?

All becoming a little confusing..

Michelle

a malaysian in riyadh said...

Kak Ton
Ye lah, I concur with Dhahran Sea. You do not hesitate to lash it out when the situation is warranted. I will always remember your outburst "Bodoh Bodoh Bodoh". I haven't seen Nuraina losing her temper yet apart from "Ooi pengecut mari sini".

Interesting this little drama involving the key players in Pemuda. Although it is not a level playing field, sometimes the outcome is in favour of the underdogs, as amply demonstrated by recent events.
aMiR

Anonymous said...

hisham mudin .. .. tu la.. pecaya kat biawak hidup si khairy tu. Junjung lagi la.. lama lama gigit tuan... dah gigit pun..

Anonymous said...

The idea was to blame his boss lah Hishamuddin. Do u really think KJ/PL are so ignorant kah, they just keep on playing stupid to make people hate UMNO(Baru) so bad, so that UMNO will become irrelevant, then over to u DSAI.

Anonymous said...

Khairy...pegi siap susu anak. Asyik nak politik aja!

NURAINA A SAMAD said...

Kan mak dah kata, jangan main dengan pisau....ni pulak keris. eesh eesh eesh.. degil.

hah, sekarang, PADAN MUKA!

(dhahran & aMiR: there I said it. but not in my blog-lah)

a malaysian in riyadh said...

Sis Ena,
You are far too gentle and coy. Telinga tak berdesing la. If I may say so, you inherit more of Sri Delima's apple pie virtues, and Pak Samad's sharp mind of course. What a potent mix!
aMiR

a malaysian in riyadh said...

I beg your pardon. Sri Siantan, I should say. Grrrr... Ampun beribu-ribu ampun. Patek pacal yang hina kurang teliti.
aMiR